Viborg HK's historie

Klubben stiftes

1936
Viborg Håndboldklub har de seneste 20 år været en etableret del af toppen i dansk og international tophåndbold, men klubbens rødder går faktisk mere end 70 år tilbage.

Viborg Håndbold Klub blev stiftet i 1936 med det formål at dyrke håndboldspillet under organiserede forhold.

De grønne trøjer

1941
I 1941 skiftede man til de grønne trøjer, som har prydet klubbens spillere lige siden.

Første triumfer

1970
Håndboldspillerne startede med at slå sine folder i byens eksercerhus, men i 1970 så DSI-hallen dagens lys, og her blev de første triumfer fejret.

Damerne brød igennem

1988/1989
VHK vinder 1988 1989
Resultatmæssigt har Viborg HK oplevet både op- og nedture, men specielt de seneste 2 årtier har været særdeles succesfuldt for klubben.

I sæsonen 1988/89 rykkede Viborg HK’s damer for første gang op i den bedste række. Oprykningen var kulminationen på den udvikling, klubben havde sat i gang med ansættelsen af Ulrik Wilbek samt et kuld U-landsholdsspillere, som netop havde vundet VM-sølv. Blandt disse var klubbens egen Susanne Munk Lauritsen samt Susan Olsen, Maibritt Benda og Anja Andersen.

Første DM-pokal

1993/1994
Senere kom profiler som Astrup, Kolling, Hoffmann, Tanderup og Klit til, og Viborg HK kunne for første gang hæve DM-pokalen i sæsonen 1993/94.

Samme år, som den første DM-titel kom i hus, vandt holdet EHF-Cup’en, og siden har Viborg HK stort set hver eneste sæson været med helt fremme både i Danmark og Europa.

Herrerne kom med

Midt i 90'erne
Midt i 1990’erne besluttede Viborg HK, at også herreholdet skulle i landets bedste række. Dette lykkedes hurtigere end ventet, da holdet i løbet af tre år rykkede fra 3. division til Håndboldligaen. Her har holdet siden været med til at præge ligaen og har bl.a. deltaget i Europa Cup’en to gange.

Ny stadionhal

1997
Med tiden blev pladsen for trang, så i 1997 kunne Viborg HK præsentere den nye Viborg Stadionhal med plads til 2200 tilskuere.

Rivende udvikling

1999
Rent organisatorisk har klubben også været igennem en rivende udvikling. I 1999 blev Viborg HK som den første håndboldklub i Danmark noteret på Københavns Fondsbørs. I samme forbindelse blev klubben opdelt i et aktieselskab, der drev den professionelle del af Viborg HK, og moderklubben, som stod for breddehåndbolden lige fra U-6 til 2. division damer og 3. division herrer.

Herrernes pokalsejr

2000/2001
Det hidtil største resultat opnåede man i sæsonen 2000/2001, hvor det blev til en fornem pokalsejr over Kolding IF efter en medrivende finale.

Vinder Champions League

2006
VHK Champions league vinder
I 2006 lykkedes det, efter to tidligere tabte finaler, endelig at vinde Champions League – den største turnering af dem alle. Viborg besejrede efter to tætte kampe det slovenske storhold Krim Ljubljana med 44-43 sammenlagt.

Herrerne vinder DM

2006/2007
I 2006/2007 opnåede herrerne det hidtil bedste DM-resultat, da det lykkedes at erobre et sæt flotte sølvmedaljer.

En ny start

2008
VHK 2008
Som mange andre sportsklubber oplevede Viborg HK også de økonomiske udfordringer ved finanskrisen fra 2008 og frem til sommeren 2015, hvor selskabet New Beginning Viborg HK den 1. juli købte håndboldaktiviteterne af det børsnoterede selskab. Ejerskiftet skabte nye muligheder for en mere åben kommunikation samt sportslig og økonomisk udvikling.

Vinder Champions League

2009
Viborgs vandt den anden Champions League-finale i sæsonen 2008-2009 ude mod Györ med 26-23, og dermed vandt holdet titlen trods 24-26-nederlag i den første kamp.

Vinder Champions League

2010
Viborg HK gentog sejren i Champions League i sæsonen 2009-2010 efter en klar sammenlagt sejr på 60-52 mod rumænske Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Herreholdet

2013
2013 blev i midlertidig endestationen for herrehåndbold i Danmarks bedste række. Grundet klubbens økonomiske situation, måtte man desværre se sig nødsaget til at trække holdet efter det spillemæssigt havde reddet sig endnu en sæson i den bedste række. Konsekvensen heraf blev at man skulle spille i 2. division uden mulighed for oprykning i den første sæson. Herreholdet spiller i dag i 3. division som et udviklingshold med talentudvikling for øje for dernæst på sigt forhåbentlig igen kan spille med i landets bedste række.

Danske mestre

2013/2014
Idag er klubbens kvindehold 14-foldige Danske mestre, den nationale pokalturnering er blevet vundet 10 gange, imens Cup Winners Cup blev vundet for første gang i 2013/2014, hvilket dermed blev sæsonen hvor Viborg HK igen vandt “The Triple” (Danske mestre, Pokalmestre CWC).

Viborg HK

2017/2018
Selskabet bag den professionelle håndbold hedder i dag Viborg HK ApS og ejes af en stribe lokale anpartshavere med det formål at skabe de bedste sportslige resultater inden for den økonomiske ramme, selskabet har til rådighed. Viborg HK har som ambition igen at spille med om DM medaljer senest i sæsonen 2017/18, og ambitionen indfries.

Vi tvinger kampen om DM-bronze ud i en tredje og afgørende match. Den spilles på udebane i Esbjerg og efter en tæt og nervepirrende dyst, der ryger ud i forlænget spilletid, kan byens grønne piger tage endnu en medalje med hjem til Viborg.

I samme sæson når vi semifinalen i EHF Cup.
2013 blev i midlertidig endestationen for herrehåndbold i Danmarks bedste række. Grundet klubbens økonomiske situation, måtte man desværre se sig nødsaget til at trække holdet efter det spillemæssigt havde reddet sig endnu en sæson i den bedste række. Konsekvensen heraf blev at man skulle spille i 2. division uden mulighed for oprykning i den første sæson. Herreholdet spiller i dag i 3. division som et udviklingshold med talentudvikling for øje for dernæst på sigt forhåbentlig igen kan spille med i landets bedste række.

Lige ved og næsten …

2018/2019
Sæson 2018/19 bar præg af en hård start, og selvom vi når både semifinalen i EHF Cup, kvartfinalen i Santander Cup og er med i slutspillet i HTH Kvindeligaen, bliver det desværre ikke til medaljer.

Men mange frøet er sået og et nyt stærkt hold er på vej.

Covid-19

2019/2020
Covid-19 forandrer verden og sætter også markante spor i sportens verden. Pandemien sætter en brat spotklods for en ellers flot sæson. Slutplaceringerne blev fordelt, som tabellen stod ved nedlukning, hvilket betød, at Viborg HK blev tildelt en DM-bronze, og samtidig sikrede vi os EHF Cup deltagelse sæsonen efter.

Anna Kristensen anerkendes som ligaens stærkeste målvogter og store talenter som Kristina Jørgensen og Line Haugsted har for alvor vist deres formater.

Viborg HK er tilbage!

2020/2021
Et markant og stærkt hold er skabt, og i sæson 2020/21 står vi endelig i DM-finalen.

Modstanderen er Odense Håndbold, og selvom de grønblusede giver fynboerne kamp til stregen, bliver opgaven for stor. Tilbage står vi med en flot DM-sølvmedalje, og en meget godkendt sæson.

Anna Kristensen kåres som årets talent i kvindeligaen, og ligaens topscorer bliver Kristina Jørgensen. I sæson 2020/21 har vi hele 9 landsholdsspillere og 3 ungdomslandsholdsspillere.

Super Cup

2021/2022
Vi skyder sæsonen i gang med at tage revanche over Odense Håndbold, som vi møder i Super Cup finalen. En nervepirrende afslutning med straffekastkonkurrence, og en redning fra Anna Kristensen sender trofæet i vores hænder.

I samme sæson når vi EHF Final4, og for første gang nogensinde er Viborg vært for den store internationale finaleturnering. Viborg HK kommer hele vejen til finalen men bliver slået af den tyske storklub SG BBM Bietigheim.

I den hjemlige liga står vi i et gigantisk drama i semifinalen mod Team Esbjerg, der spilles i en fyldt grøn hal. Vi fører hele kampen igennem, men da Line Hausted skades, rystes truppen et splitsekund, og mister vi finalen i sidste minut. Det er mange år siden, at VIBOCOLD Arena har været SÅ grøn og stemningen SÅ intens.