Video-proof introduceres i ligaen

Dommerne får denne sæson nye midler til at eliminere tvivl og fejldomme i visse situationer i de danske ligaer, da der fra sæsonstart er indført viddeo-proof. Det betyder, at dommerne i særligt udvalgte kampsituationer kan benytte video til at træffe en afgørelse i den givne situation, såfremt dommerne finder det nødvendigt. I første omgang indføres video-proof kun i kampe, som sendes direkte på TV. 

Brugen af video-proof bruges oftere og oftere, og er senest set ved fodbold VM. Derfor vil mange også kunne genkende tegnet som dommerne giver ved ønsket om brug af video. Her fløjter dommerne time-out og tegner en firkant i luften med hænderne, hvorefter TV2 sørger for, at de kan se situationen igennem i en dertil arranggeret video-bås. 

De sitationer, hvor vidoe-proof kan anvendes er bekrænset til følgende: 

1. Mål eller ikke mål – afgørelse om, hvorvidt bolden har krydset mållinjen helt

2. Mål eller ikke mål – afgørelse om, hvorvidt tiden er udløbet, inden bolden har krydset mållinjen helt

3. Alvorlige eller usportslige aktioner uden for dommernes synsvinkel, og uden bolden er i nærheden

4. I tilfælde, hvor der er tvivl om, hvilken spiller der skal straffes med en diskvalifikation

5. I tilfælde af konfrontationer, der involverer mere end 2 spillere

6. I tilfælde af fejlagtig udskiftning eller overtallig spiller på banen, der ikke tydeligt er identificeret fradommerbordet

7. I de tilfælde, hvor dommerne er i tvivl om, hvorvidt en diskvalifikation skal henføres under regel 8.5 eller regel 8.6 (rødt eller blåt kort)

8. I tilfælde af aktioner, der kan henføres under regel 8.10c eller 8.10d, og hvor dommerne er i tvivl om afgørelsen

9. I de tilfælde, hvor dommerne er i tvivl om, hvorvidt der er sket en forseelse, der skal straffes progressivt, eller der er tale om en spiller der ved brug af skuespil forsøger at vildlede dommerne

 

De danske dommere er blandt verdens bedste, og vil fortsat dømme på deres høje niveau. Vidoe-proof skal blot ses som et ekstra hjælpemiddel til at nå den rigtige afgørelse i en given situation.