VIBORG HK’S HISTORIE

Viborg Håndboldklub har de seneste 20 år været en etableret del af toppen i dansk og international tophåndbold, men klubbens rødder går faktisk mere end 70 år tilbage.

Viborg Håndbold Klub blev stiftet i 1936 med det formål at dyrke håndboldspillet under organiserede forhold. I 1941 skiftede man til de grønne trøjer, som har prydet klubbens spillere lige siden.

Håndboldspillerne startede med at slå sine folder i byens eksercerhus, men i 1970 så DSI-hallen dagens lys, og her blev de første triumfer fejret. Med tiden blev pladsen her dog også for trang, så i 1997 kunne Viborg HK præsentere den nye Viborg Stadionhal med plads til 2200 tilskuere.

DAMERNE BRØD IGENNEM

Resultatmæssigt har Viborg HK oplevet både op- og nedture, men specielt de seneste 2 årtier har været særdeles succesfuldt for klubben.

I sæsonen 1988/89 rykkede Viborg HK’s damer for første gang op i den bedste række. Oprykningen var kulminationen på den udvikling, klubben havde sat i gang med ansættelsen af Ulrik Wilbek samt et kuld U-landsholdsspillere, som netop havde vundet VM-sølv. Blandt disse var klubbens egen Susanne Munk Lauritsen samt Susan Olsen, Maibritt Benda og Anja Andersen. Senere kom profiler som Astrup, Kolling, Hoffmann, Tanderup og Klit til, og Viborg HK kunne for første gang hæve DM-pokalen i sæsonen 1993/94.

Samme år, som den første DM-titel kom i hus, vandt holdet EHF-Cup’en, og siden har Viborg HK stort set hver eneste sæson været med helt fremme både i Danmark og Europa. I 2006 lykkedes det, efter to tidligere tabte finaler, endelig at vinde Champions League – den største turnering af dem alle. Den triumf blev siden gentaget i 2009 og 2010.

Idag er klubbens kvindehold 14-foldige Danske mestre, den nationale pokalturnering er blevet vundet 10 gange, imens Cup Winners Cup blev vundet for første gang i 2013/2014, hvilket dermed blev sæsonen hvor Viborg HK igen vandt “The Triple” (Danske mestre, Pokalmestre CWC).

HERRERNE KOM MED

Midt i 1990’erne besluttede Viborg HK, at også herreholdet skulle i landets bedste række. Dette lykkedes hurtigere end ventet, da holdet i løbet af tre år rykkede fra 3. division til Håndboldligaen. Her har holdet siden været med til at præge ligaen og har bl.a. deltaget i Europa Cup’en to gange. Det hidtil største resultat opnåede man i sæsonen 2000/2001, hvor det blev til en fornem pokalsejr over Kolding IF efter en medrivende finale. I 2006/2007 opnåede herrerne det hidtil bedste DM-resultat, da det lykkedes at erobre et sæt flotte sølvmedaljer.

2013 blev i midlertidig endestationen for herrehåndbold i Danmarks bedste række. Grundet klubbens økonomiske situation, måtte man desværre se sig nødsaget til at trække holdet efter det spillemæssigt havde reddet sig endnu en sæson i den bedste række. Konsekvensen heraf blev at man skulle spille i 2. division uden mulighed for oprykning i den første sæson. Herreholdet spiller i dag i 3. division som et udviklingshold med talentudvikling for øje for dernæst på sigt forhåbentlig igen kan spille med i landets bedste række.

RIVENDE UDVIKLING

Rent organisatorisk har klubben også været igennem en rivende udvikling. I 1999 blev Viborg HK som den første håndboldklub i Danmark noteret på Københavns Fondsbørs. I samme forbindelse blev klubben opdelt i et aktieselskab, der drev den professionelle del af Viborg HK, og moderklubben, som stod for breddehåndbolden lige fra U-6 til 2. division damer og 3. division herrer.

EN NY START

Som mange andre sportsklubber oplevede Viborg HK også de økonomiske udfordringer ved finanskrisen fra 2008 og frem til sommeren 2015, hvor selskabet New Beginning Viborg HK den 1. juli købte håndboldaktiviteterne af det børsnoterede selskab. Ejerskiftet skabte nye muligheder for en mere åben kommunikation samt sportslig og økonomisk udvikling.

Selskabet bag den professionelle håndbold hedder i dag Viborg HK ApS og ejes af en stribe lokale anpartshavere med det formål at skabe de bedste sportslige resultater inden for den økonomiske ramme selskabet har til rådighed. Viborg HK har som ambition igen at spille med om DM medaljer senest i sæsonen 2017/18.