Sprint, spring og VO2 max test

Der sker en del i Viborg HK for tiden. Også selv om størstedelen af vores spillere reelt set har ferie lige nu.

Mens MP, Carin, Stine og Haugsted er med deres respektive landshold til samling frem mod EM i Sverige, har resten af holdet ferie. Men det er ikke ferie i samme forstand som de fleste kender det.

For professionelle og elite sportsfolk er ferien fyldt op med træning af den ene eller anden karakter. Styrketræningen skal holdes ved lige, det samme gælder løbeformen. Kroppen skal holdes igang alt imens den restituerer og overkommer diverse skavanker.

Derfor har nogle af pigerne i dag været til test.

Første test var springtesten, der viser, hvor højt pigerne hopper med brug af armene og uden brug af armene.
Under testen stiller pigerne op mellem to målere, der ligger plant på gulvet. Med et bælte om maven kan højden på pigernes spring måles. De første par spring må pigerne bruge deres arme til at skabe opadgående drift i kroppen. Ved de efterfølgende spring står pigerne med hænderne på hoften. Dermed kan holdets fysiske træner følge pigerne springhøjde, og se, hvorvidt der sker forbedringer over en sæson. Samtidig kan der laves justeringer i teknik, om nødvendigt.

Efterfølgende blev pigerne testet i sprint over 30 meter, hvor måleudstyr var sat op løbende over distancen. Med et armbånd om armen kan pigernes fart måles præcist over de 30 meter. I denne test blev der forsøgt forskellige udgangspunkter. Det vil sige, at pigerne først startede ud i en stilstående position klar til løb. Efterfølgende prøvede pigerne at stå og hoppe på stedet, som oftest ses i håndbold, når pigerne dækker op og er klar til sprint. Målingerne viser fart ned i hundrededele af et sekund, og kan give et godt indblik i, hvornår pigerne er hurtigst i sprint. Dette kan dermed udnyttes i træningen, hvor samtlige spiller ehar hver deres forcer.

Sidste test var VO2 max test, som også er den, der kræver aller mest energi. Testen foregår på et løbebånd, hvor pigerne får maske på, der kan måle maksimal iltoptagelse. Da testen er bygget op om max performance har pigerne også sele på, da de løber sig helt ud og dermed kan risikere at falde.
Efter testen kunne Amalie ‘Nips’ Grøn med overbevisning fortælle, at testen er hård. Pigerne løber med en konstant hastighed på 14 km/t. Efter noget tid sættes hældningen på løbebåndet op med 1% stigning. Denne stigning fortsætte i samme interval hen over testen, og gør løbet hårdere og hårdere for spilleren.
Når spilleren på løbebåndet når ud til deres yderste kan iltoptagelsen måles præcist.

Testdage som denne afholdes som udgangspunkt før sæsonstart, under sæsonen og ved sæsonafslutning. Dette gøres for at se, hvordan pigernes form, udholdenhed og styrke ændrer sig over sæsonen.

Ved dagens test viste det sig, at samtlige piger har forbedret resultaterne fra første test, der blev afholdt lige inden sæsonstart.

Et flot resultat af pigerne, der lige nu holder “ferie”.